Volvo Penta EDC ombouw

EDC computer TAMD73P-A

Volvo Penta EDC

Volvo Penta EDC staat voor Electronic Diesel Control, diverse motortypes tussen de jaren 1995-2005 zijn hiermee uitgerust; TAMD72P-A, TAMD73P-A, TAMD74P-A, TAMD75P-A, KAD44P-A, KAD44P-B, KAD300P.

Het is de voorloper van het EVC systeem, en werkt ook compleet anders, tevens zijn de bedieningspanelen verschillend. De eerste versies werden geleverd met lossen ronde knoppen, de nieuwere met een controle paneeltje.

Het EDC systeem werkt met een elektronische handel, welke de gasstand naar de ECU stuurt. De ECU stuurt vervolgens de brandstofpomp, keerkoppeling (of staarstuk) en startmotor aan. Tevens zitten er diverse sensoren op het systeem aangesloten, voor de zelfdiagnose functie en alarmeringen. Om diverse redenen kunnen de ECU’s uit het EDC systeem het op een gegeven moment begeven en daar beginnen de problemen, van de oudere types kon Volvo Penta ze medio 2021 niet meer leveren. Dit zou dus betekenen dat de boot niet gebruikt kan worden, mits er een andere besturing op gebouwd wordt..!

Ombouw van EDC naar J1939 ECU

Ik heb Q2 2021 een ombouw op een dubbele motorinstallatie TAMD73P-A 24V met dubbel stuurstation gerealiseerd, door het complete EDC systeem te elimineren en daardoor dus niet meer afhankelijk te zijn van de Volvo Penta ECU. Wat wel bewaard blijft zijn de controle panelen/buttons, instrumenten, alarmen en gashandels op de stuurstations. Opbouw van een andere elektronische regelaar op de brandstofpomp welke samenwerkt met een J1939 ECU. De signalen van het stuurstation worden naar een DCU (Diesel Control Unit) gestuurd, welke de diverse alarmeringen, schakelingen (o.a. keerkoppelingen) en de J1939 ECU aanstuurt over de CAN-bus.

Applicatie engineering en installatie dubbele motor installatie Volvo Penta D4-320 EVC2.0

Deze 11m Limo (Carbon)tender, opgeleverd in Q3 2020, maar waarvan de voorbereidingen al ruim een jaar eerder zijn begonnen, heeft een voorsturingsinstallatie van 2x Volvo Penta D4-320 met Hamilton HJ292 waterjets gekregen. Het geheel gekoppeld met een ZF68 keerkoppeling en Aqua-drive homokinetische as en aangestuurd door het EVC2.0 systeem. De gehele voortstuwingsinstallatie door mij ingebouwd en inbedrijf gesteld. Topspeed: 35 knopen.

Direct leverbaar; Nieuwe Volvo Penta DPS aandrijvingen

Per direct beschikbaar, wegens overcompleet bij de installatie van nieuwe motoren; diverse DPS drives. Ook de nieuwste DPS-D met silent shift techniek.

De drives zijn nieuw, ongebruikt in doos en worden als standaard geleverd achter de Volvo Penta D3-220 en diverse bezinemotoren.

Vragen? Mail voor meer info en adviezen: info@ddr-projects.nl

Reductie: 1,78:1

Wordt geleverd zonder: transom, trimcilinders of propellers

Cruden Fast Craft Simulator

In opdracht van Cruden, een soft- en hardware ontwikkelaar van voer-, vaar- en vliegtuig simulatoren, heb ik het CAN-bus protocol van en Volvo Penta motor geanalyseerd. Hierdoor zijn we instaat om een motor softwarematig te simuleren en hier verder een compleet Volvo Penta EVC netwerk op aan te sluiten, met verder alle functionaliteiten voor in de simulator.

Testopstelling Volvo Penta engine simulator en werkend EVC systeem

Denk hierbij aan:
– starten en stoppen van de motoren
– gas geven en schakelen
– trimmen van de staartstukken
– uitlezing van motordata op de displays en instrumenten
– uitwisseling van deze data met het simulatie programma

PC software voor analyse en simulatie van Volvo Penta can-bus signalen
Complete Cruden Fast Craft Simuator in actie

Hermotorisering Volvo Penta MD2B

Voor een particuliere opdrachtgever heb ik een hermotorisering uitgevoerd in een zeilboot. De oude Volvo Penta MD2B was niet meer zo betrouwbaar als gewenst en ook de andere voordelen va een nieuwe dieselmotor hebben de eigenaar doen besluiten om hem te vervangen voor een nieuwe Volvo Penta D1-30 met MS15 keerkoppeling.

De volgende zaken zijn uitgevoerd:

 • Aanpassen motor fundatie
 • Plaatsen Phyton drive
 • Retour op brandstoftank maken
 • Brandstofsysteem aanpassen
 • Uitlaatsysteem aanpassen
 • Koelwatersysteem aanpassen incl. wierpot en beluchter
 • Elektrisch systeem aanpassen incl. accuschakelaar en laadstroomverdeler
 • Nieuwe gas/schakel handel
 • Plaatsen nieuwe isolatie

Er zullen nog wat kleine zaken in de toekomst moeten worden aangepast, zoals bijvoorbeeld de (klap)schroef welke nu linksdraaiend is, maar rechtsdraaiend moet zijn op de huidige installatie. Tot zover is de hermotorisering erg geslaagd en wens ik de eigenaar voor vele jaren vaarplezier toe.

sdr

Can-bus communicatie voor motorproefstand

Volvo Penta engine dyno

Gisteren ben ik aanwezig geweest bij de officiële opening van de motorenproefstand, waaraan ik heb meegewerkt. Hiervoor heb ik voor diverse elektronisch aangestuurde dieselmotoren een Can-bus communicatie protocol opgezet, waardoor de motoren vanuit de controle kamer kunnen worden aangestuurd met een klik van de muis.Controle room for engine dyno

Can-bus protocol J1939

Voor groot onderhoud en revisie haalt de klant de complete motoren uit de machines/boten. Om er na de repartie zeker van de zijn dat de motoren in een goede conditie verkeren, wil de klant deze op vermogen getest hebben, voordat ze teruggeplaatst worden. De oude motorproefstand voldeed niet meer aan de eisen en kon de hogere vermogens niet meer aan, aanleiding om een geheel nieuwe motorproefstand te bouwen. Een van de eisen voor de nieuwe proefstand, was een eenvoudige bediening (starten/stoppen en gas geven) voor de diverse motoren. De motoren kunnen mechanisch, elektrisch of via Can-bus communicatie worden aangestuurd. In het laatste geval betreffen het elektronisch geregelde dieselmotoren met een ECU, welke de dieselinspuiting verzorgt. Voordeel van motoren met een ECU; deze hebben al diverse sensoren aan boord voor het aansturen van de actuatoren op de motor, dus deze sensor informatie kunnen we ook uitlezen via de can-bus. Het algemeen bekende Can-bus protocol voor dieselmotoren is J1939. Hierin staan diverse standaarden beschreven die merken van dieselmotoren gebruiken om te communiceren over de Can-bus.

Engine testcel

In de oude situatie werd er voor de elektronisch aangestuurde motoren een kopie van het originele aansturingssysteem nagebootst in de testcel. Nadelen hiervan zijn echter: aansturing via een gashandel, geen extra noodstopbeveiligingen, geen live motordata (eventueel via diagnose tool), elke type motor zijn eigen hardware + software. Voor bijvoorbeeld Volvo Penta marine motoren wordt vaak het EVC systeem gebruikt voor aansturing van de motoren, hierin zijn echter diverse generatie en software varianten die niet altijd met elkaar communiceren. Opzetten van dergelijke systemen zou dus veel componenten (duur!) en tijd omvatten. Tijd dus voor een directe oplossing: directe aansturing en uitlezing over de CAN-bus!

Reverse-engineering Can-bus communicatie

Echter is niet elke motor hetzelfde, en zend niet elke motor dezelfde data uit. Tevens is het vaak zo dat er buiten de J1939, nog merk-afhankelijke data/adressen worden gebruikt. Om dit per motor goed uit te zoeken, heb ik met behulp van een CAN-analyse module het can-bus systeem van elk type motor uitgelezen en gelogd. Deze data heb ik via reverse-engineering gelabeld, waarna deze bruikbaar is voor de Horiba hardware en software.

Reverse engineering can-bus

Het heeft enige avonduurtjes in beslag genomen, maar het resultaat mag er zijn! Er is voor diverse type elektronisch aangestuurde motoren een Can-bus communicatie opgezet, en mechanische motoren worden via een actuator aangestuurd. Ook de actuator wordt via Can-bus aangestuurd vanuit de Horiba software ‘Stars’.

Heeft u ook een vraagstuk over Can-bus communicatie of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan vrijblijvend contact met me op: info@ddr-projects.nl of 06-42712295

EasyTrolling (lowspeed) op Volvo Penta D3

LowSpeed installed overview

Eerste ‘EasyTrolling’ unit voor Volvo Penta D3 ingebouwd

Deze week heb ik met succes de eerste ‘EasyTrolling’ unit op een Volvo Penta D3-EVC in combinatie met HS45A keerkoppeling ingebouwd.

lowspeed electrical unit

Deze elektronische unit, welke volledig in eigen beheer is ontwikkeld en getest, maakt het mogelijk om op lage snelheid ‘low speed’ te varen met een Volvo Penta D3 vanaf bouwjaar 2010. De EasyTrolling unit wordt volledig secundair aan het Volvo Penta EVC systeem opgebouwd en zorgt dus dat de originele bedrading etc in takt blijft. De unit is zogezegd plug-en-play te monteren op de standaard connectoren. Een extra knop met led indicatie kan op het dashboard worden gemonteerd om de unit actief te maken, indien aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden is voldaan, zal de unit het vooruit-magneetventiel aansturen met een daarvoor configureerbare waarde. Hierdoor zal de keerkoppeling (HS45) in vooruit schakelen, maar een bepaalde hoeveelheid slip toelaten, waardoor de schroefas met een lager toerental draait en er dus minder voortstuwing zal zijn.

Veiligheden

Om de componenten te beschermen en in noodsituaties altijd naar de originele bediening over te schakelen, zijn er diverse veiligheden ingebouwd:

 • De unit kan niet ingeschakeld worden als de motor niet draait
 • De unit kan niet ingeschakeld worden als de originele bediening in vooruit of achteruit staat
 • De unit kan enkel aangezet worden als de originele handel in Neutraal stand staat
 • Indien de unit is ingeschakeld en de originele handel wordt vooruit of achteruit geschakeld, zal deze automatisch uitschakelen en zal de originele bediening actief zijn

LowSpeed installed overview

Storingsvrij

De unit is zorgvuldig getest en daarbij is ook rekening gehouden met de zelf-diagnose functionaliteit van het Volvo Penta EVC systeem. De unit zal indien deze actief is, de originele computer foppen met een signaal welke hetzelfde is als in de originele situatie. Zo zullen er geen foutmeldingen in het display komen en bent u verzekerd van een correcte werking indien deze weer wordt uitgeschakeld.

Beschikbaarheid

Ik ben druk bezig met het gereedmaken voor productie van het product en verwacht het binnen enkele weken verkoop klaar te hebben. Er staat zelfs een variant met NMEA2000 communicatie op de planning, welke is af te regelen op een vaste (gps)snelheid. Deze en andere leuke elektronische accessores voor uw scheepsdieselmotor zijn straks te vinden op: dutchmarineelectronics.nl welke momenteel nog niet Live is.

Indien u inmiddels vragen heeft, dan hoor ik het graag: info@ddr-projects.nl