EasyTrolling (lowspeed) op Volvo Penta D3

Eerste ‘EasyTrolling’ unit voor Volvo Penta D3 ingebouwd

Deze week heb ik met succes de eerste ‘EasyTrolling’ unit op een Volvo Penta D3-EVC in combinatie met HS45A keerkoppeling ingebouwd.

lowspeed electrical unit

Deze elektronische unit, welke volledig in eigen beheer is ontwikkeld en getest, maakt het mogelijk om op lage snelheid ‘low speed’ te varen met een Volvo Penta D3 vanaf bouwjaar 2010. De EasyTrolling unit wordt volledig secundair aan het Volvo Penta EVC systeem opgebouwd en zorgt dus dat de originele bedrading etc in takt blijft. De unit is zogezegd plug-en-play te monteren op de standaard connectoren. Een extra knop met led indicatie kan op het dashboard worden gemonteerd om de unit actief te maken, indien aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden is voldaan, zal de unit het vooruit-magneetventiel aansturen met een daarvoor configureerbare waarde. Hierdoor zal de keerkoppeling (HS45) in vooruit schakelen, maar een bepaalde hoeveelheid slip toelaten, waardoor de schroefas met een lager toerental draait en er dus minder voortstuwing zal zijn.

Veiligheden

Om de componenten te beschermen en in noodsituaties altijd naar de originele bediening over te schakelen, zijn er diverse veiligheden ingebouwd:

  • De unit kan niet ingeschakeld worden als de motor niet draait
  • De unit kan niet ingeschakeld worden als de originele bediening in vooruit of achteruit staat
  • De unit kan enkel aangezet worden als de originele handel in Neutraal stand staat
  • Indien de unit is ingeschakeld en de originele handel wordt vooruit of achteruit geschakeld, zal deze automatisch uitschakelen en zal de originele bediening actief zijn

LowSpeed installed overview

Storingsvrij

De unit is zorgvuldig getest en daarbij is ook rekening gehouden met de zelf-diagnose functionaliteit van het Volvo Penta EVC systeem. De unit zal indien deze actief is, de originele computer foppen met een signaal welke hetzelfde is als in de originele situatie. Zo zullen er geen foutmeldingen in het display komen en bent u verzekerd van een correcte werking indien deze weer wordt uitgeschakeld.

Beschikbaarheid

Ik ben druk bezig met het gereedmaken voor productie van het product en verwacht het binnen enkele weken verkoop klaar te hebben. Er staat zelfs een variant met NMEA2000 communicatie op de planning, welke is af te regelen op een vaste (gps)snelheid. Deze en andere leuke elektronische accessores voor uw scheepsdieselmotor zijn straks te vinden op: dutchmarineelectronics.nl welke momenteel nog niet Live is.

Indien u inmiddels vragen heeft, dan hoor ik het graag: info@ddr-projects.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *