Zeelander 44 refit

Wat begon met het inventariseren voor groot onderhoud van de Volvo Penta installatie + update van het dashboard + navigatie, is uiteindelijk geëindigd in een complete technische en cosmetische refit van deze prachtige Zeelander 44 uit 2007. Uitgevoerd met een Volvo Penta IPS600 voortstuwingsinstallatie, welke in een redelijke conditie verkeerde en na groot onderhoud weer als vanouds presteert. Overige technische zaken en voornamelijk de elektrische installatie zijn dermate verouderd, dat dit ook veel storingen met zich meebrengt.

In eerste instantie was de wens om het persluchtsysteem in de boot te verwijderen, de volgende zaken werden hierdoor bediend; motorluik, ligbed, hoorn, etc. De 24V compressor bevond zich in de motorruimte, waardoor bij een defect het motorluik dus niet geopend kon worden. De pneumatische cilinder van het motorluik werd vervangen voor een 24V elektrische variant en die van het ligdek zijn vervangen voor gasveren, zodat deze eenvoudig met de hand geopend kan worden.

Bij deze update, moeten tegelijk aanpassingen in het elektrische systeem worden gedaan. Bij een inventarisatie hiervan, bleken al een hoop zaken niet meer te werken, en het originele ‘digital switching’ systeem op basis van 1e generatie Empirbus was hiervan de grootste oorzaak. Gezien de complexiteit van het systeem en een gebrek aan vervangingsdelen, is besloten om een moderner CZone systeem te gebruiken, mede vanwege het feit dat er al een nieuwe Mastervolt Combi Ultra geplaatst was, en het CZone systeem ook bedienbaar is via de nieuw te plaatsen Garmin MFD schermen. Zo is er dus per ruimte een complete inventarisate gemaakt van alle componenten en nieuw te plaatsen elektrische apparaten en daarop is een compleet CZone systeem in de boot geplaatst. Daarnaast is de complete distributie van 24V en 12V aangepast en 230V + generator zekeringenkasten opnieuw opgebouwd.

Bij het nalopen van de elektrische installatie zijn uiteraard ook vele componenten vervangen welke niet meer correct werkten;
 • Verlichting led (interieur tiptoets incl dimmers)
 • Bilgepompen + vlotters + grijswatertanks
 • Airco koelwaterpomp
 • Fusion audio installatie compleet met versterker en boxen
 • Navigatie: Compleet Garmin met 2x MFD8412, VHF, AIS, Radar, Sonar
 • Motorruimte ventilatie
 • By-pass kleppen uitlaten (gestuurd via CZone op motortoerental)
 • Koelkast + koellade + wijnkoeler
 • Motor van Webasto opendak
 • Ruitenwissel sync controller
 • Drinkwaterpomp + filters
 • TV + lift

Gezien de technische update en tijdsplanning, is ook besloten om de Zeelander een cosmetische update te geven, hierbij zijn de volgende zaken aangepakt:

 • Nieuwe antifouling
 • Complete spuitbeurt romp en opbouw + interieur salon
 • Nieuw Permateek dek
 • Nieuwe captain seat (verstelbaar in hoogte, diepte en 360gr draaibaar mety luchtvering.
 • Nieuwe bekledimg
 • Nieuw dekzijl
 • Aanpassen master bedroom naar rondzit met tafel en tv meubel
 • vervangen diverse panelen meubels + scharnieren en ladegeleiders.

Met deze cosmetische update zijn direct een aantal zaken aangepakt en dicht geplamuurd welke aangepast gingen worden. tevens zijn alle scharnieren van de dekluiken vervangen en zijn voor het zonnedek volledig verbogen scharnieren geplaatst + correcte gasdempers geplaatst. Tevens zijn er in de polyester opbouw diverse reparaties uitgevoerd voordat deze gespoten zijn.

RVS accessoires zoals de by-pass uitlaatdoorvoeren, luchthappers motorruimte en railings, zijn allemaal gepolijst en waar nodig flush gemonteerd in de romp, voor een kwalitatieve uitstraling.

Verder afbouwen van de Zeelander betreft plaatsen nieuwe ruiten welke gescheurd waren, opknappen ankerruimte, opknappen motorruimte, diverse zaken afkitten. De complete motorruimte geverfd + motoren gespoten + plaatsen nieuwe brandstoffilters/waterafscheiders. Groot onderhoud motoren + IPS aandrijvingen, reviseren dynamo’s + magneetkoppelingen mechanische compressor. Nieuwe condensbakken onder de airco compressoren. Dry-blige systeem plaatsen

Het resultaat mag er zijn na al die uren in krappe ruimtes te hebben gelegen! De boot is zowel technisch als cosmetisch in topstaat, beter dan toen deze de fabriek verliet durf ik wel te zegge 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *